Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Σπύρος Μπρίκος: "Υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός χτυπήματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας"

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Prisma 95,1

Ακούστε την  πολύ ενδιαφέρουσα απόψη του Σπύρου Μπρίκου αυτοαπασχολούμενου Βιοπαθολόγου γιατρού στην Πρέβεζα .

Περιττό να πούμε ότι συμφωνούμε...
 

Α. Γεωργιάδης: Εάν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω.



Άφεριμ!

Ο  «φουλ μνημονιακός» -κατά παλιότερη δήλωσή του -  νέος υπουργός Υγείας, μετά από την επικοινωνιακή φιέστα των πρώτων ημερών αποφάσισε να μιλήσει για την ταμπακιέρα.
Σαφέστατος ο άνθρωπος σε σημερινή συνέντευξή του  στο «ΕΘΝΟΣ».
  • «Ο βασικός μου στόχος είναι να είμαστε πλήρως έτοιμοι σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα. Δεν πρόκειται να ξεφύγει τίποτα. Θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει δώσει η χώρα και δεν θα ρισκάρουμε τις επόμενες δόσεις»   
  • «…μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχω ελέγξει τα πάντα. Νοσοκομεία, ζημίες, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες. Εάν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω»
Ανήγγειλε επίσης:
  • «εξονυχιστικούς ελέγχους στο πεδίο των εγκρίσεων δαπανών». (Μεταφράστε το σε περικοπές ακόμη και αυτών  των ελάχιστων κονδυλίων που ακόμα εγκρίνονται)
  • σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων στο επόμενο 15θήμερο.
Προφανώς  η επιλογή του , όπως και του Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης,  δεν ήταν  τυχαία(το γράψαμε κι εδώ) .

Η ραγδαία συρρίκνωση των δομών και υπηρεσιών του ΕΣΥ, η καθολική και πλήρης εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του, η μεταβίβαση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απευθείας  στις τσέπες των πολιτών, η συγχώνευση και κατάργηση πολλών νοσοκομείων, η παραχώρηση σε ιδιώτες πολλών δομών και υπηρεσιών του ΕΣΥ είναι αυτά που απαιτούν ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι ( για να ανοίξει ο δρόμος για δικές τους κερδοφόρες επενδύσεις) , είναι αυτό που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτό που απαιτεί το ΔΝΤ, είναι αυτό που υλοποιεί και θα υλοποιήσει με εντατικότερους ρυθμούς το αμέσως προσεχές διάστημα η παρούσα κυβέρνηση ,

Γι αυτό και τα κατάλληλα πρόσωπα, την καταλληλη ώρα , μπήκαν στις κατάλληλες θέσεις...


Το μπαλάκι είναι στο τερέν μας…

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Διήμερο Εκδηλώσεων για την Υγεία στην Ικαρία.


Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Οι επικοινωνιακές πιρουέτες δεν μπορούν να κρύψουν τη βάρβαρη πολιτική αποδόμησης του όποιου «δημόσιου» συστήματος υγείας και των μονάδων του



Ο νέος υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης ήταν και είναι ως γνωστόν, για ιδιαίτερους λόγους,  από τα αγαπημένα παιδιά των καθεστωτικών ΜΜΕ .
Την οικειότητα του με το  καθεστωτικό "γυαλί" και τις κινήσεις που αυτό πριμοδοτεί, αποφάσισε να τα χρησιμοποιήσει τις πρώτες μέρες που βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας και για να μετριάσει- εκτός των άλλων - επικοινωνιακά, το θόρυβο  που δημιουργήθηκε πανελλαδικά με την ανακοίνωση ανάληψης του υπουργείου Υγείας .
Έτσι με μια κίνηση που θα τη ζήλευε  και ο καλύτερος image maker, αποφάσισε  τη μέρα της κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ να βγει στο πεζοδρόμιο  από το γραφείο του στην Αριστοτέλους  και να προσκαλέσει αντιπροσωπεία των απεργών να  ανέβει μαζί του στο γραφείο του για να συζητήσουν.
Καθεστωτικά ΜΜΕ και καθεστωτικοί  διαδικτυακοί τόποι ύμνησαν ως «θετικό γεγονός»(!!!) την κίνηση αυτή του νέου υπουργού Υγείας.
Όμως πίσω από τις επικοινωνιακές αυτές πιρουέτες του νέου υπουργού κρύβεται η απόφαση της κυβέρνησης και της τρόικα όχι μόνο να συνεχίσουν αλλά και να εντείνουν την σαρωτική επίθεση αποδόμησης του ΕΣΥ και των μονάδων του και μετατροπής, όσων παραμείνουν ζωντανές, σε καθαρές επιχειρήσεις.
Η τρόικα-φωτιά  Στουρνάρας- Μητσοτάκης-Γεωργιάδης (δεν ήταν τυχαία η επιλογή των προσώπων του ανασχηματισμένου κυβερνητικού σχήματος),  που θα υπογράφει τις περισσότερες κοινές υπουργικές αποφάσεις, είναι σίγουρο ότι τα αμέσως  προσεχές διάστημα θα δείξει  τη χάρη της …και στο χώρο της Υγείας.
Όσο λοιπόν και αν επιχείρησε ο  Άδωνις Γεωργιάδης, να διαμορφώσει ένα  κλίμα «συνεργασίας» και εφησυχασμού, καλώντας τους συνδικαλιστές σε συνάντηση και ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει απόφαση για κλείσιμο νοσοκομείων (χωρίς να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον  και  χωρίς να αποκλείσει την υποβάθμισή τους σε Κέντρα Υγείας και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών τους ), επιβεβαίωσε όμως την απόφαση περί  «κινητικότητας» των υπαλλήλων και στο χώρο της Υγείας με τη συνεισφορά 1.250 εργαζομένων μέσα  στο 2013.
Για το 2014 , έχει ο Θεός…
Αλλά ας μην υπάρχει καμία αυταπάτη. Συγχωνεύσεις  νοσοκομείων θα γίνουν (και άλλες πέρα από τις ήδη γνωστές) , αλλαγή ρόλων νοσοκομείων θα υπάρξει και νοσοκομεία θα καταργηθούν με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα και βεβαίως τις ανάγκες του ντόπιου και ξένου επιχειρηματικού κεφαλαίου.  
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και στην παρθενική εμφάνιση του στη Βουλή ως υπουργός Υγείας απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις ήταν σαφής:
«…στο Υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συγχώνευση που θα επιφέρει απολύσεις. Συγχωνεύσεις βέβαια θα γίνουν. Το Υπουργείο Υγείας θα συνεισφέρει στην κινητικότητα με συγχωνεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν εργαζόμενους σε άλλες θέσεις, εκεί που υπάρχουν κενά, αλλά δεν θα υπάρξει καμία απολύτως απώλεια θέσεων εργασίας».
Δηλαδή πάμε για 1250-2500 χιλιάδες «διαθεσιμότητες» υγειονομικών υπαλλήλων (γιατί έτσι προχωρά η περιβόητη «κινητικότητα» ) μέσα το 2013 !!!
Και η διαθεσιμότητα ( με το μισό μισθό)  «οδηγεί εργαζομένους σε άλλες θέσεις», μόνο αν υπάρχουν  άλλες θέσεις …
Αλλιώς σε σύντομο χρόνο οδηγεί στην απόλυση.
Και απολύσεις θα έχουμε …
Η συνέχιση αυτής της πολιτικής κυβέρνησης –τρόικας έχει και θα έχει καταλυτικές αρνητικές επιδράσεις και στη λειτουργία του Νοσοκομείου Πρέβεζας το οποίο είναι σίγουρο ότι μπαίνει το αμέσως προσεχές διάστημα σε νέες περιπέτειες με τη λειτουργία κλινικών και τομέων ολόκληρων να κρέμονται από μια κλωστή.
Ως εκ τούτου οι υγειονομικοί και εργαζόμενοι , πρέπει να έχουν τεθεί ήδη σε κατάσταση συναγερμού.


Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Κυβέρνηση πολιτικών δημίων








Είναι προφανή σε όλους τα κριτήρια επιλογής προσώπων στον χθεσινό ανασχηματισμό της –δικομματικής, πλέον- κυβέρνησης εφαρμογής της καταστροφικής πολιτικής κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ.
Πέρα από την ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του ΠΑΣΟΚ (4% στις δημοσκοπήσεις, 25% στα υπουργεία) είναι ολοφάνερο και πανθομολογούμενο πως στα λεγόμενα … «μνημονιακά υπουργεία» (ορολογία συστημικών ΜΜΕ) – με άλλα λόγια εκεί που έχει ήδη αποφασιστεί πογκρόμ αντιλαϊκών μέτρων άμεσα- επιλέχθηκαν πρόσωπα με ΚΑΘΑΡΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Δηλαδή επιλέχθηκαν πρόσωπα που έχουν την ικανότητα και το θράσος να βγουν στο γυαλί να «υπερασπιστούν» μέτρα όπως δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και καταργήσεις οργανισμών (Κ. Μητσοτάκης) ή κλείσιμο νοσοκομείων και κατάργηση του 1/3 των νοσοκομειακών κλινών του ΕΣΥ που ζητάει επίμονα η τρόϊκα.
Πραγματικά, πρέπει να είσαι … Άδωνις για να μπορείς αδίστακτα να δικαιολογήσεις μια κυβερνητική πολιτική περαιτέρω δραστικού ψαλιδίσματος των παροχών περίθαλψης σε μια περίοδο που ήδη βιώνουμε τις συνέπειες  μιας άνευ προηγουμένου ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ : το προσδόκιμο επιβίωσης (μέσος όρος ζωής) έχει ήδη μειωθεί τραγικά και απότομα – 4 ως 5 χρόνια σύμφωνα με διεθνείς ανεξάρτητους αναλυτές, τουλάχιστον 2 χρόνια σύμφωνα με τους ίδιους τους κρατικούς συμβούλους της ΕΣΔΥ. Ήδη αυξάνεται το πογκρόμ δυνητικά αποτρέψιμων θανάτων λόγω της ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ συνεχιζόμενης απαγόρευσης προσλήψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού π.χ. όσον αφορά την έλλειψη επαρκών διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας. Το ίδιο συμβαίνει και όσον αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη – ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ήδη αποκλεισμένο λόγω μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων αλλά και λόγω δυσχέρειας στην πρόσβαση και για τους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα, άνδρες γύρω στα 50 με μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου (που και σε κανονικές συνθήκες πρέπει να τους … κυνηγάς για να πάνε στον γιατρό) μένουν αδιάγνωστοι, αθεράπευτοι και εκτός παρακολούθησης με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των οξέων καρδιαγγειακών συμβαμμάτων. Ήδη διαλύεται η ψυχική υγεία και πολλές χιλιάδες ασθενείς πετάγονται κυριολεκτικά στον δρόμο. Ήδη καταρρέει και η πολιτική πρόληψης – αναμένεται ακόμα και ταξιδιωτική οδηγία (!) από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία για … κίνδυνο ελονοσίας στην Ελλάδα (!!) λόγω των περικοπών στους ψεκασμούς στάσιμων υδάτων. Σε αυτό το ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΟ τοπίο, οι εκπρόσωποι των δανειστών αλλά και τα εγχώρια μεγάλα (κρατικοδίαιτα) ιδιωτικά συμφέροντα, έχουν το θράσος να απαιτούν εκβιαστικά με χυδαίο τρόπο περαιτέρω ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ μέτρα που είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα κοστίσουν ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ. Άμεση κατάργηση χιλιάδων νοσοκομειακών κλινών, παραπέρα αύξηση την αναμονής για ογκολογική θεραπεία, λιγότερα και χαμηλότερης ποιότητας φάρμακα, η εντατική θεραπεία και η εξειδικευμένη χειρουργική 20 χρόνια πίσω, στις γειτονιές ο μισός πληθυσμός μόνο ετοιμοθάνατος θα φτάνει στον γιατρό…     
Πρέπει λοιπόν να είσαι ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ «ΚΟΜΑΝΤΟ» για να βγεις να υπερασπιστείς τα επερχόμενα ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ μέτρα. Πραγματικά, ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση … Όμως, όπως και στην περίπτωση της ΕΡΤ, αυτή η τακτική υπάρχει σοβαρή περίπτωση ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ «ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ» ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΗΣ. Ήδη από χτες το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ τι σημαίνει η επιλογή Άδωνη για την πολιτική περίθαλψης. Είναι χαρακτηριστικό πως η «έμπειρη» στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα Σ. Βούλτεψη τελικά αποφάσισε να μην χρεωθεί το «εγχείρημα», προφανώς βολιδοσκοπώντας αντιδράσεις ΜΕΤΑ την ανακοίνωση της κυβερνητικής σύνθεσης…  

Όταν μια πολιτική είναι λαομίσητη, τα φαιδρά καραγκιοζιλίκια για την προπαγάνδιση και δικαιολόγησή της μπορεί να οδηγήσουν σε εξέγερση μια ώρα αρχύτερα …

Κινητοποίηση για το Νοσοκομείο Πατησίων



Σ  Ω  Μ  Α  Τ  Ε  Ι  Ο          Ε  Ρ  Γ  Α  Ζ  Ο  Μ  Ε  Ν  Ω  Ν
ΓΕΝΙΚΟ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ  «ΠΑΤΗΣΙΩΝ»
Χαλκίδος 15 – 17 Αθήνα 111-43
Αθήνα 21/6/13

                                    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
                (μετά από Γενική Συνέλευση την 20/6/13)
Τις τελευταίες μέρες δεχόμαστε καταιγισμό δημοσιεύσεων αναφορικά με το κλείσιμο των μικρών νοσοκομείων στην Αθήνα.
Το Γενικό Νοσοκομείο «Πατησίων» για άλλη μια φορά μπήκε στο στόχαστρο της λαίλαπας που απειλεί να σαρώσει τα νοσοκομεία.
Οι Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και ο κόσμος της περιοχής προειδοποιούν όσους επιχειρήσουν την διάλυση του Γ.Ν.Α. «Πατησίων» ότι θα μας βρουν μπροστά τους, έτοιμους να αγωνιστούμε για να περισώσουμε αυτά που δικαιούμαστε.
Τα Νοσοκομεία δεν κλείνουν. Βελτιώνονται και εκσυγχρονίζονται. Αυτό θέλει ο λαός και θα το πετύχει.
Σας καλούμε την Πέμπτη 27/6 και ώρα 19:00 μπροστά στο Νοσοκομείο μας να φωνάξουμε δυνατά για άλλη μια φορά ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Α. «Πατησίων»