Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Στην ίδια ρότα με το αρχικό,το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που κατατέθηκε στη Βουλή



Στην ίδια ρότα με το αρχικά δημοσιευθέν,   με ελάχιστες τροποποιήσεις τεχνικού χαρακτήρα, το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια  Φροντίδα Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή -ΚΛΙΚ ΕΔΩ.


  • Επισημοποιεί  τη συρρίκνωση των δημόσιων  δομών και υπηρεσιών υγείας, ανοίγοντας το δρόμο για την επέλαση των ιδιωτικών ομίλων παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ .
  •  Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η λέξη «δωρεάν» για τις παροχές υπηρεσιών ΠΦΥ. 
  • Παραπέμπει πάρα πολλά ζητήματα  σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις… 
  • Η  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)  σε κάθε ΔΥΠε διαιρείται σε Τομείς ΠΦΥ . Ο  κάθε Τομέας  ΠΦΥ είναι ο χώρος ευθύνης ενός  Κέντρου Υγείας. Μόνο που στο κατατεθέν στη Βουλή σχέδιο νόμου ο Τομέας ΠΦΥ δεν συμπίπτει με τον τομέα  ΠΦΥ του αρχικού σχεδίου νόμου  που είχε δοθεί στη δημοσιότητα προς «διαβούλευση». Στο αρχικά δοθέν στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου   ο Τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ταυτιζόταν με τους Τομείς Ψυχικής Υγείας ,  ενώ τώρα ταυτίζεται με τους Καλλικρατικούς Δήμους.  Άρα   αυτοί θα αποτελούν  το χώρο ευθύνης  ενός  Κέντρου Υγείας. Αν και ο αριθμός των Τομέων ΠΦΥ σε κάθε ΔΥΠε  υποτίθεται ότι θα καθορίζεται με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας  , πρακτικά αυτή η «τομεοποίηση»  της ΠΦΥ   σημαίνει εκτεταμένη συρρίκνωση του αριθμού των Κέντρων Υγείας ανά την Επικράτεια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι  στην περιφέρεια του νομού Πρέβεζας υπάρχουν αυτή  τη στιγμή  4 Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου. Με τη νέα "φόρμουλα" της τομεοποίησης της ΠΦΥ αυτά θα συρρικνωθούν σε 2 , αντιστοιχιζόμενα  με τους  περιφερειακούς Καλλικρατικούς Δήμους του Νομού. 
  • Για την σύσταση και την λειτουργία Κέντρων υγείας  σε κάθε ΔΥΠε απαιτείται η έγκριση σκοπιμότητας  από τον Υπουργό Υγείας , η οποία θα δίνεται με βάση  τα πληθυσμιακά δεδομένα ( παρεμπιπτόντως θυμηθείτε τη σχετική  πρόταση της Task Force-ΚΛΙΚ ΕΔΩ), η γειτνίαση με υφιστάμενες Μονάδες Υγείας, ( στα πόσα χιλιόμετρα άραγε να εκτιμάται αυτή η… γειτνίαση;) ,οι συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής, η προσβασιμότητα των πολιτών και οι συγκοινωνιακές συνθήκες.
  • Τίθεται υπό αίρεση η 24ωρη λειτουργία όλων των δομών της ΠΦΥ άρα και των Κέντρων Υγείας . Το πόσες ημέρες θα λειτουργεί  κάθε κέντρο Υγείας και κάθε δομή ΠΦΥ  , το ωράριο λειτουργίας της  και η αναγκαιότητα διενέργειας ή όχι  εφημεριών σε αυτή θα καθοριστούν με μετέπειτα αποφάσεις του Υπουργού Υγείας και υπουργού …Οικονομικών .
  • Υπάρχει μια εξαιρετικά  «μυστήρια» διατύπωση , η οποία υπήρχε βεβαίως και στο αρχικό σχέδιο νόμου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα  και αφορά το θεσμό το οικογενειακού γιατρού  ο οποίος θα αποτελεί και την πύλη εισόδου στο σύστημα Υγείας . Η διατύπωση έχει ως εξής: «Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον οικογενειακό του ιατρό από το σύνολο των οικογενειακών ιατρών της οικείας Δ.Υ.Πε.». Αν και προφανώς ο οικογενειακός γιατρός ( αφού ανήκει στο «δίκτυο» της ΠΦΥ  μιας ΔΥΠε ), δεν μπορεί να ανήκει σε ..άλλη ΔΥΠε, εν τούτοις  έχει κάποιο νόημα ένας πολίτης από την Άρτα να επιλέξει οικογενειακό γιατρό από την Καλαμάτα, αφού και οι δυο ανήκουν  στη ίδια ΔΥΠε;  Μήπως η συγκεκριμένη διατύπωση δεν μπήκε τυχαία, καθώς από την μια μεριά οι  ιατρικές ειδικότητες που θα μπορούν να λειτουργούν, με βάση το νομοσχέδιο , στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού  είναι αυτές της Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής  και από την άλλη αναμένεται λόγω του σχετικά μικρού αριθμού ενταγμένων στο θεσμό  γιατρών να έχουμε περιπτώσεις αναλογίας χιλιάδων πολιτών ανά οικογενειακό γιατρό, με τελικό αποτέλεσμα λίστες με μακροχρόνια αναμονή και στις υπηρεσίες ΠΦΥ  που θα οδηγούν τους πολίτες σε αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα υγείας τους  έξω από τη κάλυψη του ΕΟΠΥΥ με καθολικές απ ευθείας πληρωμές από την τσέπη τους;
  • Σίγουρο είναι πάντως ότι  αρχικά μπαίνει  καθολικό λουκέτο σε  όλες τις μονάδες  Υγείας του ΕΟΠΥΥ λόγω  της διαθεσιμότητας πάνω από 8000  εργαζομένων του .Το ποιες μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ  θα ανοίξουν ξανά , μετά το τέλος της διαδικασίας  διαθεσιμότητας –κινητικότητας –απολύσεων είναι ένα ζήτημα… Το σίγουρο είναι ότι θα είναι   πολύ λιγότερες!
  • Τέλος  παρά τη μεταφορά των Κέντρων Υγείας και των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ στις ΔΥΠε,  η μισθοδοσία  και οι προμήθειες των Κέντρων Υγείας και των μονάδων του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να γίνεται από τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ αντίστοιχα μέχρι του τέλους του 2014.