Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

"Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει" από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας




H Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας
την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ώρα 21.00
στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας παρουσιάζει την ταινία
Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει
Σκηνοθεσία Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι



Η τελευταία ταινία των αδελφών Ταβιάνι μας αποκαλύπτει ένα αριστούργημα προσωπικής κινηματογραφικής δημιουργίας που βραβεύθηκε δίκαια στο 62ο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Η ταινία αρθρώνεται πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο των δημιουργών εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του William Shakespeare και δημιουργεί ένα «δράμα μέσα στο δράμα».
Το μνημειώδες έργο του William Shakespeare αξιοποιείται με τρόπο αριστοτεχνικό για να παραθέσει μέσα από μια ματιά με ύφος ντοκιμαντέρ και ασπρόμαυρες λήψεις έναν εξαιρετικά κριτικό λόγο σχετικά με το σωφρονιστικό σύστημα και τον εγκλεισμό.
Και συγχρόνως η ταινία αποτελεί και έναν εξαιρετικά πρωτοποριακό τρόπο ανεβάσματος του ιδίου του σεξπηρικού έργου  με την χρήση εξαιρετικών εικαστικών στοιχείων και με μια υπέροχη εναλλαγή ανάμεσα στην ασπρόμαυρη και την έγχρωμη κινηματογράφηση με σαφές  εννοιολογικό κίνητρο.
Η κινηματογραφική αυτή παραγωγή αποτελεί ένα ακόμη αριστούργημα της ύστερης ωριμότητας των αδελφών Taviani καταδεικνύοντας ότι μέσα από ένα τόσο λιτό και συμπιεσμένο χρονικά έργο είναι δυνατόν ο κινηματογράφος να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Η ταινία αποτελεί οπωσδήποτε μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες του 2012, μην την χάσετε.

(Κωνσταντίνος Κομματάς - myfilm.gr)