Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ο Αννίβας προ των πυλών!



Έτοιμο είναι για συζήτηση στην ολομέλεια της  Βουλής και το σχέδιο νόμου που εκτός των άλλων τροποποιεί την αξιολόγηση των δημoσίων υπαλλήλων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Όπως είναι γνωστό, με το εν λόγω νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης και εισάγεται η ποσόστωση. Σύμφωνα με το νέο τρόπο, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που θα παίρνουν τους βαθμούς 9 και 10  (άριστοι) μπορούν να είναι μέχρι το  25% των υπαλλήλων, 7 έως 8 μέχρι και το 60% των υπαλλήλων και με βαθμούς από 1 έως 6 το 15%
Από το εν λόγω νομοσχέδιο γίνεται φανερό, με βάση την καθιέρωση ποσόστωσης    και ιδιαίτερα με το 15% των «ανεπαρκών» υπαλλήλων, ότι    προωθείται η  καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων και απολύσεων στο δημόσιο.  Χαρακτηριστικό  είναι  ότι στο κατατεθέν για διαβούλευση σχέδιο νόμου το ποσοστό  της βαθμολογίας 1 έως 6 αναφερόταν  « έως 15%», αλλά στο τελικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην επιτροπή της Βουλής η λέξη  «έως» εξαφανίστηκε και έμεινε  εκείνο το ξερό… «15%», προφανώς για να μην δώσουν  κανένα περιθώριο στους αξιολογητές να μειώσουν το ποσοστό των «ανεπαρκών»!!!!  Διότι μετά πού θα έβρισκαν τον αριθμό των υπαλλήλων    για να απολύσουν; !!!!»
Για τους εισηγητές και αξιολογητές των υπαλλήλων ( που θα είναι οι προϊστάμενοι  των διαφόρων βαθμίδων της ιεραρχίας στη δημόσια διοίκηση και οι οποίοι  θα κληθούν "να βγάλουν το φίδι από την τρύπα"  και  να λειτουργήσουν σαν κανονικοί εργοδότες  απέναντι  στους υφισταμένους τους), προβλέπεται  : μαστίγιο και  καρότο!
Το μαστίγιο : « Η μη τήρηση των ποσοστών αυτών από τους αξιολογητές συνιστά πειθαρχικό  παράπτωμα τη παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος ….»
Το καρότο: « Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων τμημάτων και διευθύνσεων ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων το ανώτατο ποσοστό αξιολόγησης με τους βαθμούς 9 ή 10 ανέρχεται έως και  70 %...»!!!!
 
Επιπλέον όλη αυτή η μεθόδευση της συγκυβέρνησης  με τα ποσοστά, συνδυασμένα με το ν.4024/2011 που ορίζει ότι ο βαθμός συνδέεται με τον μισθό και ότι η προαγωγή σε ανώτερο βαθμό δε γίνεται αυτόματα  για όλους τους υπαλλήλους αλλά θα ακολουθεί συγκεκριμένες ποσοστώσεις (δε θα φτάνουν όλοι αυτοδίκαια με την προϋπηρεσία τους στον Α βαθμό, πολλοί θα μένουν  στον Β και Γ βαθμό για πάντα ως την σύνταξη!!) διαμορφώνει ένα περιβάλλον εργασιακών σχέσεων (διαρκής ανταγωνισμός και αλληλοϋπονόμευση και … «γλείψιμο»)  που θυμίζει …αρένα Κολοσσαίου με τους εργαζόμενους ως μονομάχους.

Η σημασία της αξιολόγησης, και κάθε αντίστοιχης  έννοιας, εξαρτάται από τις συνθήκες στις οποίες συμβαίνει. Ποιος την κάνει, γιατί, με ποιο σκοπό. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η αξιολόγηση αποτελεί το εργαλείο για τη δημιουργία ενός μεγάλου και πειθήνιου  κοπαδιού  υπαλλήλων   που σκυφτό και αναζητώντας την προσωπική σωτηρία θα αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα για την εφαρμογή της πιο βάρβαρης πολιτικής που γνώρισε η ανθρωπότητα .  «Άξιος», επομένως, θα θεωρείται ο υπάλληλος που υπηρετεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τους αντεργατικούς στόχους. 

Δε θα  φθάνει να είσαι «καλός», αλλά επειδή η αξιολόγηση θα είναι "συγκριτική" πρέπει να είσαι  «καλύτερος» από τους άλλους. Άρα πρέπει να ανταγωνίζεσαι τους συναδέλφους σου. Διαίρει και βασίλευε. Δε φθάνει να πιάσεις τους στόχους, αλλά πρέπει να το κάνει το σύνολο των υπαλλήλων της μονάδας που υπηρετείς για να σου κατανείμουν ανάλογα… τα ποσοστά αριστείας  Άρα θα πρέπει να πιέζεις και τους άλλους να υπηρετούν τις χαραγμένες κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές.   Τα 1 έως 6  θα είναι ίσως για όσους, πχ στα νοσοκομεία,  δε θα δέχονται να πληρώνουν οι ασθενείς και που θα διεκδικούν την  κατάργηση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης ή θα αντιδρούν στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία.

Ο κίνδυνος διάλυσης κάθε έννοιας συλλογικότητας στους χώρους εργασίας του Δημοσίου είναι προ των πυλών !
Ο αγώνας για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο- και σε περίπτωση που η ψευδεπίγραφη κοινοβουλευτική πλειοψηφία  της συγκυβέρνησης το ψηφίσει να μην  εφαρμοστεί και να μπλοκαριστεί στην πράξηπρέπει να  είναι καθολικός.

Παντού τώρα  μαζικές γενικές συνελεύσεις και αποφάσεις αγώνα .
Συντονισμός σε όλα τα επίπεδα.
Να νοιώσουν τα συγκυβερνητικά συνεταιράκια (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) την ανάσα των εργαζομένων στο σβέρκο τους!