Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού:Να μη συμμετέχουν οι νοσηλευτές στη διαδικασία της ψευτο-αξιολόγησης.


                        ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
       ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Αριστοτέλους 73  
 τ.κ.10434 Αθήνα    
τηλ: 2108234914 
 fax: 2108234916
email: pasonop@gmail.com

                                                                   Αθήνα, 22/04/2014

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

«Αναφορικά με την ανύπαρκτη αξιολόγηση του Νοσηλευτικού προσωπικού»

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) καταγγέλλει τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης διότι επιχειρούν για μια ακόμη φορά να εξαπατήσουν τόσο τον Ελληνικό λαό όσο και τους δανειστές της χώρας, προσποιούμενοι δήθεν την εισαγωγή της κατ’ όνομα και μόνο «Αξιολόγησης» ως τη μείζονα μεταρρύθμιση στο Ελληνικό Δημόσιο.
Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά το Νοσηλευτικό Προσωπικό που υπηρετεί στα Δημόσια Νοσοκομεία, είναι κοινώς παραδεκτό ότι η υποστελέχωση αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας. Οι αναλογίες Νοσηλευτών – ασθενών στην Ελλάδα, ούτε καν με αναλογίες τριτοκοσμικών χωρών μπορούν να συγκριθούν. Οι αντίστοιχες περιοδικές εκθέσεις που κατά καιρούς δημοσιεύονται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποτελούν κόλαφο για όλες τις Κυβερνήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις με μόλις 3,3 Νοσηλευτές / 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο Μ.Ο. των χωρών του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 8,8 Νοσηλευτές / 1.000 κατοίκους!  
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet, αποδεικνύεται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η μέχρι και 30% αύξηση της θνησιμότητας στο χώρο του Νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης αλλά και του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης των Νοσηλευτών που εργάζονται σ’ αυτό.
(Πηγή : http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2962631-8/fulltext )

        Την ίδια στιγμή, σύσσωμος ο Τύπος αλλά και η Ελληνική κοινωνία βοούν για τον υπεράνθρωπο αγώνα που δίνουν καθημερινά οι Νοσηλευτές των Δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου αυτά να παραμένουν ανοιχτά, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας. 
Με έκπληξη λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοθετικό πόνημα 4250/2014 και στη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε για την «αξιολόγηση», εκ προοιμίου θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι το 15 % των συναδέλφων μας είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ και το 60% ΜΕΤΡΙΟΙ, ενώ μόλις το 25% θα βαθμολογηθούν ως άριστοι (ή μήπως αρεστοί!).
Σε ένα σύστημα από το οποίο απουσιάζει παντελώς το επαγγελματικό management, με τις Διοικήσεις να καταλαμβάνονται ως λάφυρο ακόμα και σήμερα από κομματικούς τοποτηρητές – κατόχους πλαστών πτυχίων, σε ένα σύστημα χωρίς περιγραφή θέσεων, κοινώς καθηκοντολόγιο, χωρίς στοχοθεσία και μετρήσιμους δείκτες, η Ελληνική Κυβέρνηση για άλλη μια φορά κατά παγκόσμια πρωτοτυπία επιχειρεί να «αξιολογήσει» το Νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας με όρους Δημόσιας Διοίκησης!
 Και με περισσό θράσος, τολμά να αποκαλεί αυτή τη φαρσοκωμωδία… μεταρρύθμιση, την ώρα που η Ομοσπονδία μας έχει καταθέσει αρμοδίως τουλάχιστον 10 φορές  την τελευταία πενταετία (μάταια βεβαίως όπως αποδεικνύεται!) σχέδιο αξιολόγησης προς διαβούλευση, βασιζόμενο σε αντικειμενικά, μετρήσιμα κριτήρια που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από κανέναν.
Στην ουσία, η εφαρμογή του ν. 4250/2014 στο χώρο της Υγείας αποτελεί ένα ακόμη οριζόντιο μέτρο στην κατεύθυνση περιορισμού  του συνολικού αριθμού καθώς και του μισθολογικού κόστους των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς ως τέτοιους αντιμετωπίζει η Ελληνική Πολιτεία και τους Έλληνες Νοσηλευτές!
Θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι οι συνάδελφοί μας που από θέση ευθύνης θα εμπλακούν σ’ αυτή τη διαδικασία της ψευτο-αξιολόγησης για τα μάτια των Κουτόφραγκων , να τιμήσουν τον ιδρώτα των Νοσηλευτών της βάρδιας και δεν θα υπακούσουν στις άνωθεν οδηγίες που προσβάλλουν εκτός από τη νοημοσύνη, την επαγγελματική τιμή και την επιστημονική υπόληψη ενός ολόκληρου Κλάδου που μέχρι σήμερα το μόνο που γνωρίζει καλά είναι να εισφέρει από το υστέρημα των σωματικών και ψυχικών του δυνάμεων «για το καλό του αρρώστου…»
   

                                                                   Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.