Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ενημέρωση από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας




ΛΕΥΚΑΔΑ 14/11/14
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Τη Δευτέρα 10/11/2014 το Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων συμμετείχε μαζί με άλλα σωματεία νοσοκομείων και εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ  στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας στην Πάτρα.
Σκοπός της διαμαρτυρίας και της  κινητοποίησης  ήταν  να σταματήσουν οι απαράδεκτες και αναίτιες διώξεις συναδέλφων,  συνδικαλιστών και υπηρεσιακών στελεχών. Οι διώξεις αφορούν συναδέλφους  στα νοσοκομεία : «Αγ. Ανδρέα» Πατρών , Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, Ζακύνθου, Λακωνίας , Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου   Ιωαννίνων αλλά και στις κεντρικές υπηρεσίες της  6ης   ΥΠΕ.
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί πλήρως όλο το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο που ψηφίστηκε ή ενεργοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια  που προάγει την αυθαιρεσία, τον εκφοβισμό και τους εκβιασμούς σε βάρος των υπαλλήλων.
Τα Συνδικαλιστικά Στελέχη διώκονται, κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 1264/1982 «Περί Συνδικαλιστικών Ελευθεριών» επειδή αναδεικνύουν την αντιλαϊκή πολιτικής της κυβέρνησης στην υγεία  ( υποχρηματοδότηση,  υποστελέχωση ,αξιολόγηση  προσωπικού με σκοπό τις διαθεσιμότητεςι, ιδιωτικοποιήσεις  και άλλα) ,  με    τις  τεράστιες επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς και στους πολίτες
Στη συνάντηση που ακολούθησε κατά την Παράσταση Διαμαρτυρίας με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ  απαιτήθηκε  η  ανάκληση όλων των Πειθαρχικών Διώξεων.
Ο Διοικητής ζήτησε 10ήμερη προσχηματική προθεσμία όχι για να επιλύσει το ζήτημα αλλά για να κερδίσει χρόνο, αφού συμμετέχει από καιρό στο σύστημα Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ με πρωταγωνιστικό ρόλο στις Πειθαρχικές Διώξεις.
Το κλίμα ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που έχει αναπτυχθεί σε όλους σχεδόν τούς χώρους δουλειάς των Υπηρεσιών Υγείας της  Υ.ΠΕ.  στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει τις φωνές αντίστασης και ανυπακοής πρωτοπόρων συναδέλφων δεν θα περάσει !!!
Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας το Δ.Σ. του Συλλόγου έθεσε στο Διοικητή της  6ης   Υ.ΠΕ. τη δραματική κατάσταση του Νοσοκομείου μας και συγκεκριμένα τα εξής ζητήματα:
·         Για την πλήρη διάλυση της παιδιατρικής, ορθοπεδικής, καρδιολογικής αλλά και γενικότερα για την έλλειψη γιατρών και  προσωπικού στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα  του Νοσοκομείου μας   η απάντηση του ήταν ,  ότι θα γίνουν προσλήψεις σε επικουρικό προσωπικό το επόμενο διάστημα και ότι επίσης θα γίνουν κάποιες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2015.
·         Χαρακτηριστική είναι η θέση της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ για το πώς προτίθεται  να αντιμετωπίσει άμεσα την κάλυψη της παιδιατρικής κλινικής. Συγκεκριμένα προτείνει την μετακίνηση  της  μοναδικής παιδίατρου από   το Κ.Υ. Βόνιτσας στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Στην απάντηση  του Συλλόγου ότι η παιδίατρος καλύπτει μια μεγάλη πληθυσμιακή περιφέρεια του νομού Αιτωλοακαρνανίας, και ότι κάποιες μέρες μετακινείται στο Νοσοκομείο  Αγρινίου , μας αντιπρότεινε  ότι υπάρχει και το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ.
·         Στην ερώτηση ότι το Μικροβιολογικό τμήμα και η Αιμοδοσία είναι χωρίς γιατρό για 6 ημέρες το μήνα με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει οι απογευματινές αιμοληψίες και οι εξετάσεις να  πραγματοποιούνται χωρίς επιστημονική  κάλυψη γιατρού η απάντηση που δόθηκε ήταν   ότι «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ».
·         Για τη δραματική  έλλειψη σε υγειονομικό υλικό ,αντιδραστήρια , φάρμακα και αναλώσιμο υλικό  λόγω  μεγάλων  περικοπών στη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου  (μείωση του προϋπολογισμού από  7.434.999,82€ το 2011 σε 4.845.235,62€ το 2014 ,) , μας παρέπεμψε στις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού  και στην απάντηση μας ότι οι  τροποποιήσεις γίνονται  αλλά χωρίς αποτελέσματα γιατί τα «κουκιά είναι μετρημένα»  μας είπε  , ότι το «Καραμανδάνειο» Πατρών ένα Νοσοκομείο ανάλογης δυναμικότητας τα καταφέρνει και με μικρότερο προϋπολογισμό. Να ενημερώσουμε ότι το «Καραμανδάνειο» Πατρών είναι νοσοκομείο Παίδων και  όχι Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο όπως  είναι το δικό μας, που εφημερεύει όλο το χρόνο   με πολύ μεγαλύτερες ανάγκες λόγω των περιστατικών τα οποία  υποδέχεται και νοσηλεύει , καλύπτει μάλιστα  με τον προϋπολογισμό του το Κ.Υ Βασιλικής , το Κέντρο Ημέρας και τα Περιφερειακά ιατρεία του νομού μας.
·         Για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής όπου από 1/1/2015 θα μεταφερθεί  διοικητικά στην ΥΠΕ, για την βιωσιμότητα του και για τους εργαζόμενους που έχουν μετακινηθεί στο Νοσοκομείο η απάντηση της Διοίκησης ήταν , ότι δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής  τι θα γίνει.
·         Τέλος το ερώτημα για την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων , τις  συνεχείς περικοπές στην αποζημίωση των   εφημεριών ,  των  εξαιρέσιμων των αργιών    και στην  υπερωριακή εργασία  του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, έμεινε αναπάντητο. Όπως επίσης  έμεινε αναπάντητο το ερώτημα  για την περαιτέρω  μείωση  των κονδυλίων  στη  τελευταία ανακατανομή από το υπουργείο για  τα Νοσοκομεία  της χώρας ,μέσα σε αυτά και το  δικό μας ,με εξαίρεση τα νοσοκομεία Άρτας και Λασιθίου όπου εκεί  προβλέπεται  αύξηση
    Το Δ.Σ  του Συλλόγου θεωρεί ότι  η Διοίκηση της  6ης   ΥΠΕ όπως και η Διοίκηση του Νοσοκομείου μιλάνε ξεκάθαρα για μπαλώματα και υποβάθμιση των δομών και των υπηρεσιών  υγείας στο νομό μας .  Η  μόνη απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι:  
ü  Να δυναμώσουν οι δράσεις και οι  κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου αλλά και  των φορέων του Νομού μας, έτσι ώστε  η υπόθεση του Νοσοκομείου να γίνει υπόθεση όλου του λαού της Λευκάδας . Να απαιτήσουμε το σταμάτημα της υποβάθμισης  του   και  να αποτρέψουμε την   διάλυση του. Το  Νοσοκομείο  πρέπει  να καλύπτει με ασφάλεια και πληρότητα τις ανάγκες της υγείας του πληθυσμού της περιοχής μας .
ü  Να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του Νοσοκομείου  και αναβάθμιση για μας σημαίνει :
· Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων  όλων των ειδικοτήτων του Νοσοκομείου , σε ιατρικό , νοσηλευτικό , παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
·   Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας βασισμένο στις σύγχρονες και πραγματικές  ανάγκες των πολιτών.
· Κατάργηση των εισιτηρίων, πληρωμών, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
·   Κατάργηση της  αξιολόγησης   που οδηγεί σε διαθεσιμότητες – απολύσεις, λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και νέα χαράτσια στους ασθενείς.
· Κατάργηση του πρόσφατου νόμου της ΕΣΑΝ Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία συστήματος αμοιβών  νοσοκομείων) και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
· Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας  και πρόνοιας, του ΠΕΔΥ και των ασφαλιστικών ταμείων  από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Έχοντας  πλήρη επίγνωση τόσο των δυσκολιών αλλά και του γεγονότος ότι όλα αυτά απαιτούν αγώνα, αγώνα μαζικό , ο Σύλλογος μας θα συνεχίσει  την προσπάθεια του και τις δράσεις του , έτσι ώστε  να διευρυνθεί το μέτωπο των εργαζομένων και πολιτών που με την  πάλη τους  θα ανατρέψουν  τα μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόζονται  σήμερα στον τομέα  της  υγείας.
Παραμένουμε αγωνιστικά αισιόδοξοι ότι οι αγώνες οι τωρινοί αλλά και οι επόμενοι που έρχονται θα φέρουν θετικές εξελίξεις στη περιοχή μας αλλά και στη χώρα μας.   
ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ