Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Δέσμευση υπουργού Υγείας στη Βουλή για νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα



 Παραθέτουμε το απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής  σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Πρεβέζης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Κωνσταντίνου Μπάρκα προς τους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα. 



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑ΄
Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 203/3-11-2014 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Πρεβέζης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Κωνσταντίνου Μπάρκα προς τους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.
        Θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας, κ. Μαυρουδής Βορίδης.
        Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Μπάρκας, για δύο λεπτά.
        ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
        Κύριε Υπουργέ, το ζήτημα του νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας και η ανέγερσή του είναι ένα ζήτημα –μαζί με αυτό της Υγείας- που τα τελευταία χρόνια ταλανίζει το Νομό της Πρέβεζας.  
        Πιο συγκεκριμένα, η συστηματική υποχρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, η «αιμορραγία» του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής έχουν οδηγήσει το Νοσοκομείο της περιοχής μου σε οριακό σημείο λειτουργίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοί του.
        Τα αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, γιατί κάποιοι αναγκάζονται, για να καλύψουν τις υγειονομικές τους ανάγκες, να μεταναστεύσουν σε δημόσια Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, της Άρτας ακόμα και των Αθηνών ή να προσφύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Αυτό συνεπάγεται τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειές τους. Επίσης, κάποιοι παραμένουν χωρίς επαρκή ιατρική περίθαλψη, με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία τους, λόγω οικονομικής δυσπραγίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποδεχτήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα την εξαγγελία της Συγκυβέρνησης για ανέγερση νέου νοσοκομείου στην περιοχή μας, τη στιγμή μάλιστα που το υπάρχον συρρικνώνει τις δομές της περίθαλψης που παρέχει και λειτουργεί κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες.
Προκαλεί εντύπωση, επίσης, η χρονική συγκυρία της εξαγγελίας. Το «πράσινο φως» δόθηκε από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης, για να δρομολογηθεί η υλοποίηση του έργου. Το νέο Νοσοκομείο θα διαθέτει εκατόν τριάντα κλίνες και θα χτισθεί σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο Δήμος Πρέβεζας.
Ο προϋπολογισμός του νέου έργου θα κυμανθεί γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις κλινικές τεχνητού νεφρού και αντιμετώπισης τραυμάτων.  
Ως γνωστόν, κύριε Υπουργέ, η Υγεία αποτελεί πρωταρχικό κοινωνικό αγαθό και ως εκ τούτου σημαντικό κι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των συμπολιτών μας, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκείας, ιδεολογίας, τόπου κατοικίας, εργασιακής θέσης ή κοινωνικοοικονομικής τάξης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Ερωτάσθε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, πρώτον: Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ένταξη του έργου της ανέγερσης νέου Νομαρχιακού Νοσοκομείου στην Πρέβεζα σε κάποιο εθνικό ή κοινωνικό πρόγραμμα; Έχει εκδοθεί απόφαση ένταξης και αν όχι, πότε σκοπεύετε να εκδοθεί;
Το δεύτερο, κύριε Υπουργέ, το οποίο ερωτάσθε είναι το εξής: Ποιες θα είναι οι πηγές χρηματοδότησης του νέου έργου, δεδομένου ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διαθέτει περιορισμένους πόρους και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυσκολία ένταξης κατασκευής νέου νοσοκομείου στο νέο ΕΣΠΑ;
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κατασκευαστεί νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα. Αυτή είναι η απόφαση της Κυβέρνησης. Ως προς το μέρος της υλοποίησης αυτής της απόφασης, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες παραχώρησης οικοπεδικής έκτασης, όπως ξέρετε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες επανεκτίμησης μιας υφιστάμενης προμελέτης. Εσείς έχετε μια εκτίμηση κόστους η οποία έχει μια διαφοροποίηση από τη δική μας. Η δική μας είναι σχετικά μικρότερη. Νομίζουμε, δηλαδή, ότι θα πάμε σε μια φθηνότερη κατασκευή. Όμως, κακά τα ψέματα, αυτό θα το δούμε, όταν προχωρήσει η εκτίμηση της μελέτης. Τότε θα έχουμε σαφή οικονομικά στοιχεία. Επομένως, προχωράμε και σε αυτό.
Εκείνο το οποίο με ρωτάτε είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί. Η κατ’ αρχήν πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να βρει χρήματα για τη χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως αντιλαμβάνεστε, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ένα οικονομικό μέγεθος το οποίο εξαρτάται από την πορεία του προϋπολογισμού, όπως επίσης εξαρτάται και από το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου.
Άρα, χωρίς να κλείνω την πόρτα κάποιας άλλου τύπου χρηματοδότησης, ενδεχομένως εντάξεως σε ευρωπαϊκά χρήματα και επειδή είναι ακριβές αυτό το οποίο λέτε, ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες εντάξεως έργων υποδομής στο νέο ΕΣΠΑ, η κατ’ αρχήν κατεύθυνση της Κυβερνήσεως είναι να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή δεν είναι το θέμα τέτοιο για να αντιδικήσουμε, χαιρετίζω -πραγματικά σας το λέω- τη συγκεκριμένη απόφαση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Μάλιστα, παρά το όποιο πολιτικό, ενδεχομένως, κόστος, θα σταθώ αρωγός, όσο μου επιτρέπεται, στη δημιουργία του νέου νοσοκομείου την Πρέβεζα, γιατί πραγματικά λόγω και γεωγραφικής θέσης, αλλά και τουρισμού, αύξησης δηλαδή του πληθυσμού ένα εξάμηνο, είναι ανάγκη η δημιουργία του νέου νοσοκομείου.
Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να εξασφαλίσουμε. Πρώτον, πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί το υπάρχον Νοσοκομείο και μάλιστα, όχι με τον τρόπο που λειτουργεί τώρα. Ξέρετε ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες. Πρέπει, όμως, να βοηθήσουμε ώστε το τωρινό νοσοκομείο να λειτουργεί, διότι αν σταματήσει η λειτουργία του τώρα και περάσει ένα χρονικό διάστημα -αυτός είναι ο δικός μου φόβος- και δεν έχουμε νοσοκομείο στην Πρέβεζα, ενδεχομένως μια κυβέρνηση, ένας υπουργός να πει «παιδιά, εφόσον τόσο καιρό λειτουργείτε χωρίς νοσοκομείο, αλλά μόνο με κέντρα υγείας» -και ενδεχομένως θα το δούμε και αυτό, αν θα λειτουργούν αυτά- «δεν το χρειάζεστε, ας το δώσουμε σε έναν ιδιώτη».
Αυτό είναι το δικό μου άγχος, ότι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί το Νοσοκομείο και μάλιστα, πρέπει να το βοηθήσουμε. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο είναι -προφανώς σας λέω ξανά ότι χαιρετίζω την απόφαση- το θέμα της χρηματοδότησης. Στην Πρέβεζα αυτό το πράγμα μάς έχει πληγώσει, διότι εμείς, εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινωνία είμαστε αναφανδόν εναντίον των ΣΔΙΤ, της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα. Θα μου απαντήσετε σε αυτό.
Υπ’ αυτή την έννοια εμείς, εγώ, η τοπική κοινωνία διεκδικούμε νέο δημόσιο νομαρχιακό νοσοκομείο στην Πρέβεζα. Άρα, θέλω να σας πω ότι η χρηματοδότηση πρέπει να μην αναφέρεται σε ιδιώτες, αλλά να αναφέρεται σε ένα έργο του κράτους, ένα κοινωνικό έργο το οποίο θα βοηθήσει την υγεία της τοπικής κοινωνίας, θα δέχεται όλο τον κόσμο -και τους τουρίστες, αλλά και τους ντόπιους κατοίκους- και θα μπορεί να τους βοηθά υγειονομικά.
Υπ’ αυτήν την έννοια, σας λέω ξανά ότι χαιρετίζω τη δέσμευσή σας για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου. Πρέπει, όμως, να δεσμευτείτε για τη λειτουργία του υπάρχοντος, γιατί πρέπει να το βοηθήσουμε να λειτουργήσει καλύτερα. Επίσης, πρέπει να δούμε και το θέμα της χρηματοδότησης.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Υπουργέ, ορίστε, έχετε το λόγο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Θέλω να προσπαθήσω να συμβάλω, αν είναι δυνατόν, στο να αποβάλετε το άγχος σας. Θα σας έλεγα, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός ή σχεδιασμός να σταματήσει η λειτουργία του νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Το αντίθετο, μάλιστα, συμβαίνει. Άρα, ελπίζω ότι αυτό είναι ένα βάρος –τουλάχιστον στο επίπεδο των δηλώσεων της Κυβέρνησης- που φεύγει από πάνω σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ: Να πείτε και για το δεύτερο, κύριε Υπουργέ.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα της χρηματοδότησης, ρίξατε μία ιδέα. Για να πω την αλήθεια, δεν το είχα σκεφτεί. Όμως, η αλήθεια είναι ότι παραμένουμε σ’ αυτό το οποίο σας έχω πει, ότι δηλαδή η κατασκευή του νοσοκομείου θα χρηματοδοτηθεί με χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σας λέω ξανά ότι κατ’ αρχήν προς αυτήν την κατεύθυνση προσανατολιζόμαστε, χωρίς να αποκλείουμε όμως κι άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης. Μιλώ, για παράδειγμα, για την ένταξη της χρηματοδότησής του σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αν αυτό καταστεί δυνατόν.



ΣΧΟΛΙΟ:

Θεωρούμε ότι η εξαγγελία-δέσμευση  αυτή  είναι ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. 
Πιστεύουμε ότι  ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  και δράσεις  και εκδηλώσεις  που οργανώθηκαν στην πόλη τα τελευταία χρόνια ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ   και την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ , (συγκέντρωση 12.000 υπογραφών , μαζικότατα συλλαλητήρια κλπ) ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΕΣΜΕΥΣΗ.  

Παρά το ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη  ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ούτε δέσμευση κονδυλίων  ούτε μελέτες , και παρά το ότι ο υπουργός αφήνει και κάποια ανοικτά παραθυράκια για άλλου είδους χρηματοδότηση,  εν τούτοις  η απόφαση αυτή  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ  νέων κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο,  την  Επιτροπή Αγώνα, την κοινωνία της πόλης  και του νομού μας στην κατεύθυνση της ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ αυτής της δέσμευσης, με την ανέγερση  ενός  νέου αποκλειστικά δημόσιου νοσοκομείου ,ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΔΕ ( και όχι με μορφές τύπου ΣΔΙΤ όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν), στο οποίο δεν θα υπάρχει καμια επχειρηματική δραστηριότητα  αλλά θα λειτουργεί σαν χώρος κοινωνικής αλληλεγγύης, , που θα παρέχει πλήρεις , αναβαθμισμένες, δωρεάν υπηρεσίες  σε όλους τους έχοντες ανάγκη  κατοίκους της περιοχής.  Έχοντας βέβαια υπόψη ότι  ακόμη και αν   επίσημα  και άμεσα δρομολογηθεί  η έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας, αυτή  ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟ 2020.
Θεωρούμε  όμως παράλληλα  ότι οι κινητοποιήσεις και δράσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου, της Επιτροπής Αγώνα , του λαού της Πρέβεζας και της   περιοχής μας πρέπει να συνεχίσουν και να δυναμώσουν  ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ   ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ  ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ της πόλης, ώστε αυτό  να καλύπτει με ασφάλεια και πληρότητα τις ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς του.



ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ΟΤΙ 

ΤΟΣΟ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ  

ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ –ΕΕ-ΔΝΤ 

ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ  ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ