Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ . Λ.  Γρηγοράκου στο Νοσοκομείο Πρέβεζας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πλήρη   αδυναμία των  σημερινών  κυβερνητικών πολιτικών,  να δώσουν ουσιαστικές και μακράς πνοής λύσεις - προς όφελος των πολιτών -στα οξύτατα προβλήματα των δημοσίων δομών υγείας.
Και πώς να γινόταν αλλιώς , αφού  ο αναπληρωτής υπουργός υγείας αποτελεί μέλος της ηγεσίας του υπουργείου υγείας , μέλος της κυβέρνησης  και ουσιαστικά είναι συνδιαμορφωτής των πολιτικών που έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ να αδυνατεί να καλύψει  τις διευρόμενες ανάγκες  της κοινωνίας σε υπηρεσίες υγείας .Πολιτικές που είναι επιταγές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων  και ευθυγραμμισμένες στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Οι εντολές  και οι οδηγίες που έδωσε ο κ. υπουργός κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων του Νοσοκομείου , ΔΕΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ αυτών αλλά  ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ  της υπάρχουσας κατάστασης , με μέτρα που κατά την εκτίμησή  μας  θα προκαλέσουν ένα νέο κύμα παραπέρα  όξυνσης της κρίσης και αδιεξόδων  των δημοσίων δομών και υπηρεσιών υγείας στο νομό.
Έτσι:
  • Σε απάντηση της ραγδαίας μείωσης  του προσωπικού του Νοσοκομείου Πρέβεζας,  ειδικά τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, λόγω της πολιτικής των ελάχιστων προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ,αντί των άμεσων   διορισμών μόνιμου  και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού που να καλύψει  αυτές τις απώλειες, προέβαλε την εντολή   της  μετακίνησης στο Νοσοκομείο     εργαζομένων από  τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  (Κέντρα Υγείας και Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Πρέβεζας-Πρωην Ιατρεία ΙΚΑ).  Κατεύθυνση που  ήδη υλοποιείται εδώ και καιρό στο νομό μας από τη διοίκηση του νοσοκομείου και τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας  . Αυτή μάλιστα η οδηγία του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προ 9 μηνών  εξαγγελίες του προκατόχου του  κ. Μπέζα, , ο οποίος  κάτω από την πίεση του κινήματος τοπικά  , από την ίδια ακριβώς θέση, έταζε την αναβάθμιση και μετατροπή των πρώην ιατρείων του ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας σε κέντρο Υγείας αστικού τύπου πλήρους και 24ωρης λειτουργίας, καθώς και την αναβάθμιση  και ενίσχυση  των Κέντρων Υγείας του νομού μας. Αντί λοιπόν της ταυτόχρονης ολόπλευρης ενίσχυσης των δομών και υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του Νοσοκομείου,  ο κ. υπουργός προέκρινε τη διαχείριση και ανακατανομή της έλλειψης προσωπικού..Δεν παρέλειψε δε να προτείνει και την πρόσληψη γιατρών με μπλοκάκι.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΜΗ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΕΤΟΣ
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΘΕΣΕΩΝ
 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 -ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014
105
19
-86

ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΕΤΟΣ
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014
28
12
-16
 









Οι απώλειες θέσεων αντιστοιχούν στο 1/3 της   δύναμης  του Νοσοκομείου Πρέβεζας!
  • Για νέες  προσλήψεις προσωπικού ο κ. υπουργός παρέπεμψε σε ΠΡΟΚΗΡYΞΕΙΣ 1500 θέσεων γιατρών για όλες τις δομές υγείας και για όλη την Ελλάδα και 2500 θέσεων μη ιατρικού προσωπικού  που ΘΑ γίνουν το …2015 χωρίς να ορίσει τις εργασιακές σχέσεις αυτών των προσλήψεων . Όταν ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΕΝΑ  του ΕΣΥ σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχουν φτάσει στις  6.000 θέσεις γιατρών και σύμφωνα με  την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)  στις  33.000 θέσεις μη ιατρικού προσωπικού!!!  Είναι προφανές ότι και αυτές οι προσλήψεις μέσω  των προκηρύξεων για το 2015, όταν και εφ’ όσον γίνουν,   δεν θα καλύψουν ούτε τις αποχωρήσεις του 2014!!! Και για το νοσοκομείο μας θα είναι  μετρημένες στα δάκτυλα του ενός ή το πολύ και των δυο χεριών.. Σημειώνουμε ότι εκκρεμεί η πρόσληψη 4 γιατρών  στο Νοσοκομείο από προκηρύξεις 2009-2010!
  • ·Για το ζήτημα της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης του Νοσοκομείου, ώστε να μπορεί  ουσιαστικά να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του,  ο κ . Γρηγοράκος   κινήθηκε στην γνωστή συνταγή «λεφτά δεν υπάρχουν» , εμμέσως προαναγγέλλοντας και νέες περικοπές το 2015 στους προϋπολογισμούς και στη χρηματοδότηση των  νοσοκομείων και προέβαλε  με έμφαση την  έγκριση, από το υπουργείο , της αύξησης κατά 10% του αρχικού προϋπολογισμού του 2014  του Νοσοκομείου Πρέβεζας, Όμως όπως   φαίνεται και από το παρατιθέμενο πίνακα,  ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου  έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% τα τελευταία 4 χρόνια, ποσό μείωσης  δεκαπλάσιο της εγκριθείσας αύξησης του προϋπολογισμού για του 2014!!! Αυτή είναι και η βασική αιτία των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει  το νοσοκομείο μας Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις , αν δεν ανατραπεί  αυτή η πολιτική,  το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερη κρίση το 2015.
Εξέλιξη  προϋπολογισμού Γ. Ν. Πρέβεζας
2009
7.541.201,60 €
2010
7.934.939,00 €
2011
7.000.000,00 €
2012
6.632.820,86 €
2013
5.861.258,98 €
2014
4.905.365,62 €


 

Με  ιδιαίτερη οξύτητα αναδεικνύεται και μέσα από  την επίσκεψη του υπουργού Υγείας το ζήτημα  των ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ  και της απλήρωτης εργασίας των εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας, λόγω των μεγάλων μειώσεων στην αντίστοιχη χρηματοδότηση των νοσοκομείου. Ήδη από το διοικητή του νοσοκομείου  δρομολογούνται περικοπές  της  αμοιβής δεδουλευμένων   των εργαζομένων που φθάνουν μέχρι στιγμής  και το  25%  , γεγονός που δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από τους εργαζομένους. Ο κ. Γρηγοράκος  αρκέστηκε σε υποσχέσεις  καταγραφής των οφειλόμενων ποσών και προσπάθειας ένταξής τους  σ’ ένα ξεχωριστό κωδικό στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, ώστε αυτά να μπορέσουν να καταβληθούν στους εργαζόμενους  το 2015. Ο κίνδυνος να  μην πληρωθούν αυτά τα χρήματα είναι υπαρκτός και   ανάλογα περιστατικά  έχουν συμβεί σε άλλα νοσοκομεία στο πρόσφατο παρελθόν. Η γενική  πολιτική κατεύθυνση της συγκυβέρνησης για περικοπές διαρκείας στις κοινωνικές δαπάνες , θα οδηγήσει  και τη νέα χρονιά είτε σε επανάληψη του φαινομένου της απλήρωτης εργασίας είτε σε περικοπές στη στελέχωση των τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου, με επικίνδυνα απρόβλεπτες επιπτώσεις για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΜΕ  ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ και η σύγκρουσή μας με τις πολιτικές  και τις τακτικές αυτές θα πάρει διαστάσεις και συνέχεια.

Τέλος ο κ. υπουργός  μετέφερε την «επιθυμία» και την «πολιτική βούληση» του πρωθυπουργού για ίδρυση και λειτουργία νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, που αποτελούσε και πάγιο αίτημα  των κινητοποιήσεων και δράσεων του σωματείου μας αλλά και της τοπικής κοινωνίας . Θεωρούμε ότι η εξαγγελία-δέσμευση  αυτή  είναι ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Πιστεύουμε ότι  ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  και δράσεις  και εκδηλώσεις  που οργανώθηκαν στην πόλη τα τελευταία χρόνια ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ   και την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ,(συγκέντρωση 12.000 υπογραφών , μαζικότατα συλλαλητήρια) ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΕΣΜΕΥΣΗ.. Παρά το γεγονός ότι  ούτε επίσημη  ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει γίνει ούτε δέσμευση κονδυλίων  ούτε μελέτες , εν τούτοις  αυτή η εξαγγελία –δέσμευση ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ  νέων κινητοποιήσεων από το σωματείο μας, την  Επιτροπή Αγώνα, την κοινωνία της πόλης  και του νομού μας στην κατεύθυνση της ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ αυτής της δέσμευσης, με την ανέγερση  ενός  νέου αποκλειστικά δημόσιου νοσοκομείου ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΔΕ ( και όχι με μορφές τύπου ΣΔΙΤ όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν), που θα παρέχει πλήρεις , αναβαθμισμένες, δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους έχοντες ανάγκη  κατοίκους της περιοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Έχοντας βέβαια υπόψη ότι  ακόμη και αν   επίσημα  και άμεσα δρομολογηθεί  η έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας, αυτή  ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟ 2020.

Θεωρούμε  όμως παράλληλα  ότι οι κινητοποιήσεις και δράσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου, της Επιτροπής Αγώνα , του λαού της Πρέβεζας και της   περιοχής μας πρέπει να συνεχίσουν και να δυναμώσουν  ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ   ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ  ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ της πόλης, ώστε αυτό  να καλύπτει με ασφάλεια και πληρότητα τις ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς του.

Και ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ  για μας είναι :
1. Η κάλυψη σε πρώτη φάση ΑΜΕΣΑ  όλων των κενών θέσεων του υπάρχοντος  οργανισμού με  νοσηλευτικό , παραϊατρικό, διοικητικό και ιατρικό προσωπικό μόνιμης  και αποκλειστικής απασχόλησης
Παραθέτουμε την εξέλιξη των θέσεων του μόνιμου  ιατρικού προσωπικού



ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ 2005
(τροποποιημένος)
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
2012
ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ
σήμερα
ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ  ΜΟΝΙΜΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ 2012
ΣΥΝΟΛΟ
71
49
35
14

2. Η τροποποίηση του υπάρχοντος οργανογράμματος  και η διαμόρφωση ενός νέου  με αύξηση των θέσεων του προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών  , με ανασύσταση της ουρολογικής κλινικής, με τη δημιουργία ψυχιατρικού τομέα στο νοσοκομείο μας, σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλε το σωματείο μας  τον Ιανουάριο του 2013 .
3. Η πλήρης  και αποκλειστική χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα προς όφελος της εξυπηρέτησης του πληθυσμού της περιοχής μας .Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά από ιατρικές ειδικότητες στο νοσοκομείο μας δεν αξιοποιούνται πλήρως, παρά το ότι υπάρχουν γιατροί ,  λόγω της έλλειψης  του αναγκαιούντος ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
4. Κατάργηση  όλων  των εισιτηρίων, πληρωμών, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
5.  Κατάργηση της  αξιολόγησης   που οδηγεί σε διαθεσιμότητες – απολύσεις και λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και νέα χαράτσια στους ασθενείς.
6. Κατάργηση του πρόσφατου νόμου της ΕΣΑΝ Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία συστήματος αμοιβών  νοσοκομείων) και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το σωματείο μας το επόμενο διάστημα θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες

α) τόσο σε τοπικό επίπεδο  μέσα από τη δράση και  της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Πρέβεζα για να διευρυνθεί εκείνο το μέτωπο των εργαζομένων και πολιτών που με τους αγώνες του θα   επιβάλλει λύσεις στα ζητήματα της υγείας  στην κατεύθυνση ενός αποκλειστικά  δημόσιου, δωρεάν συστήματος  υγείας, βασισμένου στις σύγχρονες και πραγματικές  ανάγκες των πολιτών ,
β) όσο και σε επίπεδο περιοχής, με το συντονισμό της δράσης των σωματείων εργαζομένων στις μονάδες υγείας της περιοχής μας.

Έχοντας  πλήρη επίγνωση  τόσο των δυσκολιών αλλά και του γεγονότος ότι όλα αυτά    απαιτούν  σύγκρουση και ανατροπή των εφαρμοζόμενων σήμερα πολιτικών, παραμένουμε αγωνιστικά αισιόδοξοι ότι ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΤΟΣΟ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ  ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
Πρέβεζα 6 Νοεμβρίου 2014 

  ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ




Ο Πρόεδρος                                                          Η Γραμματέας
Στρατής Βουγέλλης                                                  Ελένη Δρόσου